Megérkeztek az új címkéink! Olvasd el Te is a születésük történetét…

Borvák borok

A Kihívás

Olyan címkét szerettünk volna alkotni, ami egyszerre teljesít 3 funkciót. Azt szerettük volna, ha a Borvák borok címkéje:

1. Letisztult. Méltón tükrözi azt a nyugalmat, amit számunkra a muzslai szőlőhegy áraszt.

2. Esztétikusan hívogató. Jelenjen meg rajta az az érték, ami mentén a borainkat és a borkóstoló élményeinket megalkotjuk. A szívtől szívig szóló, generációkon átívelő értékalkotási szándék.

3. Funkcionális. Ha bármit is változtatunk rajta, az elsősorban azzal a céllal történjen, hogy a vendégeink és a vásárlóink jobb élményt kapjanak. Jól átgondolt, a mindennapokban konkrét hasznot hozó változtatás.

Az eredmény

Egy olyan címke sorozat, amely magán viseli a muzslai népviselet egy szeletét. Mindeközben pedig a legfontosabb információkat tartalmazza, a vizuális típusoknak pedig a különböző színmegjelöléssel segít gyorsan megtalálni a keresett borfajtát.

A kezdetek, avagy honnan jön az inspiráció

Egy egyszerű délutáni sétának indult a lenyűgözően szép Bélai kastély parkjában. Ahogyan ott álltam, - és néztem azt a csodát, amit évekkel ezelőtt a legjobb alapanyagokból, az akkor elérhető legtehetségesebb művész mesteremberek készítettek, beteljesítve a tulajdonos vízióját - egy gondolat ütött szöget a fejemben: Miért ne lehetne ma is így hozzáállni dolgokhoz?

A szépségre törekedni, a fenntarthatóság és a praktikum jegyében. Megalkotni valamit, ami egyszerre gyönyörű, funkcionális és értékrendet képvisel. Miért ne lehetne valami olyan egyszerű dolog, mint a palackra tapasztott papírfecni ilyen.

A Hogyan

Apu történelem szeretetének, és a temérdek elolvasott könyvnek köszönhetően mutatta még 2010-ben azt a képet, amely a 19. századi muzslai népviseletet örökíti meg. Fun fact: a bazilika a képen még befejezetlen állapotában szerepel. A kép ugyanis ugyanabból az évből származik, amikor a pincénk épülete épült.

Muzslai népviselet

Ha jól megfigyeli az ember, a fiatal lány kötényének a szélén található egy virág motívum, amit a címkén szerettünk volna reprodukálni és így megőrizni ezt a csodát valamilyen formában.

Ez alkotja a címke fő díszét, szimbolizálva azt a csodálatos terroirt, ahol a borainkhoz felhasznált szőlő is terem. Mert jó szőlő nélkül lehetetlen kimagaslóan magas minőségű bort készíteni.

Innen könnyű volt továbblépni, hiszen a letisztultság megkövetelte, hogy csak a legszükségesebb információk kerüljenek a címkére. Ráadásul dupla nyelven. Így született meg a címke teszt verziója teszt mennyiségben még idén áprilisban. Fél évet szántunk arra, hogy teszteljünk.

A megoldandó dilemma

Viszonylag hamar kiderült a használat közben, hogy hol vannak a címke gyenge pontjai.

  • A papír: Túl vékonynak bizonyult. Minden egyes alkalommal, amikor jégben, vagy vízben kellett hűtenünk a borokat, látszott a hiba. Az átázott papírt ugyan tartotta az erős ragasztó, és a betűk sem mosódtak el, de a papír maga annyira áttetsző lett, hogy elvesztette esztétikai értékét. A megoldás: papírcsere.
  • Az egyhangúság: Az egyes fajtákat csak a fajta neve különböztette meg. Ennek a hátrányát akkor tapasztaltuk, amikor gyorsan kellett volna nyitni egy bizonyos fajtából a következő palackot, de értékes másodpercek mentek el arra, hogy olvasgattuk a címkéket. A megoldás: könnyen látható szín alapú megkülönböztető jel.
  • A legaktuálisabb verzió sosem a legutolsó verzió. Azt várni, hogy egy címke már tökéletes, olyan, mintha valaki a csodát várná. Ugyanakkor az sem megoldás, hogy várunk mindaddig, amíg a tökéletes design el nem készül. A megoldás: Tudatosítottuk, hogy ez is egy verzió, amit tesztelünk, és a lehető legtöbbet igyekszünk tanulni belőle, hogy egyre jobb legyen.
  • Hol lehet őket legközelebb megtekinteni?

    Az új címkék örömére december 16-án Adventi borvásárt tartunk a pincénkben. Izgalmas borcsomagokkal, kóstolóval, forralt borral és teával várunk 11-től egészen délután 4-ig. Gyertek! További információ az esemény leírásánál és FB oldalán.

    Címke: