3 najdôležitejšie veci, ktoré ma naučil rok 2018

Új év 2019

Každý rok začínam veľmi podrobným plánovaním. Prehodnotím moje úspechy za minulý rok, či už sú osobné alebo pracovné. Tento zvyk som si osvojila ešte dávnejšie a veľmi som si ho obľúbila vďaka skupine ľudí na Neviditeľnej univerzite, ktorí vynašli aj aplikáciu Yearcompass. (Je dostupná aj tento rok a dá sa stiahnuť zdarma tu.)

Yearcompass évrendező füzet 2019-ben is letölthető

Ale predtým   ako sa posunieme ďalej, niekoľko slov o tom, o čom vlastne bude reč v tomto blogu

Prečítanie tohto článku trvá 11 minút a 26 sekúnd a dozvieš sa v ňom viac o nasledujúcom:

  • Čo sa stalo vo Vinárstve Borvák a vo vinohradníctve v roku 2018? Ako sa pôvodne nudný začiatok roka vyvinul v niečo ako akčný film
  • Ako sme sa popasovali s náročnými udalosťami obdobia zberu, čo sme sa z nich naučili a čo môže prísť v roku 2019
  • A nakoniec o tom, čo sa práve deje v dome Borvákovcov a čo chystáme na začiatok roka 2019
  • Znie to dobre, ale ako vyzerá proces plánovania v praxi

    Vždy začína o niekoľko dní skôr, čiže v predchádzajúcom roku, okolo 28. – 29. decembra. Prečo? Jednoducho preto, lebo medzi Vianocami a Novým rokom mám vždy viac času, než v akýkoľvek iný čas v roku. V tomto období sa moje myšlienky jednoducho točia okolo udalostí minulého a toho nadchádzajúceho roka.

    Ani rok 2018 nebol iný 

    1. január som privítala s konkrétnymi cieľmi, ešte konkrétnejšími realizačnými plánmi, medzníkmi a dopredu premyslenými hodnoteniami. Že načo? Lebo som to nechcela nechať na náhodu a chceli sme ísť svojim vysnívaným smerom. Samozrejme, toto neznamená, že všetko ide vždy podľa plánu. Dokonca aj rok 2018 nám ukázal, že nie všetko môže ísť podľa plánu.

    Ale čo sa vlastne stalo vo Vinárstve Borvák v roku 2018

    Ak by som rok mohla rozdeliť na dve časti, tak o prvom polroku by som povedala, že nič. Nie len, že išlo všetko perfektne podľa plánu, ale rok sa vyvinul aj lepšie ako sme si naplánovali.

    Tak potom načo máme plán, ak ide všetko tak dobre? 

    Veru, načo vlastne? Hlavne na to, aby som o tom aj vedela. Najdôležitejšou udalosťou prvého polroka je pre mňa vždy Mužlianska vínna túra, pretože som si ju nielen vysnívala a som jej účastníčkou, ale aj organizátorkou. Doteraz bolo zvládnutie týchto dvoch úloh každoročne veľká výzva. Jednoducho preto, lebo to znamenalo zvýšené pracovné nasadenie, ktoré nie je možné zvládnuť bez precízneho plánovania. 

    A bola sprevádzaná aj Božím požehnaním: krásne počasie, väčší počet účastníkov. A čo je ešte od toho lepšie: profesionálne aj priateľské konverzácie na úrovni, veľké množstvo vyčerpaných zásob a úžasná atmosféra spravila Vínnu túru roku 2018 nezabudnuteľnou. Najväčšiu radosť mi spôsobovalo, že naše vína sa dostali k takým ľuďom, ku ktorým by som si aj ja rada prisadla na kus reči o maličkostiach života.

    II. Muzslai Bortúra 2018

    Dokonca aj to nasledujúce obdobie by som mohla opísať ako perfektné 

    . Ako obdobie nádeje a radostného očakávania. Lebo čo môže zamestnať myseľ vinára počas leta? Povedali by ste, že víno. A neboli by ste ďaleko od pravdy. Ale nie v hocijakej forme. Lebo taký úzkostlivo starostlivý vinár už na začiatku leta rozmýšľa o tom (nie, nie, to isto nie som ja), aké odrody hrozna prídu na jeseň. Lebo kvalitné hrozno je základom všetkého. A všetko znamená len jedinú vec: nadpriemerné, vynikajúce víno.

    Počas leta totiž bolo vidno, že hrozno sa nie len vyvíja podľa očakávaní, ale ešte aj o to lepšie. Množstvo slnečného svitu, dobre načasovaný vietor a dážď, nízka chorobnosť, dostatok času na prácu, dostatok kvalitnej úrody. Ako veľa dlho očakávaných darov, ktoré dostanete pri jednej príležitosti. 

    2018-as szüreti időszak

    A  keď sme si už začali myslieť, že to takto bude po celý rok...

    Tak prišiel problém. Lebo teraz príde časť, keď sa hlavný hrdina dostane do tej časti príbehu, kde sa kvôli udržaniu napätia dostane do konfliktu, či život ohrozujúcej prekážky. Vieme, čo treba robiť: poraziť ho a víťazne postupovať za zaslúženou odmenou. 

    Ak mám byť úprimná, tak by som nás tejto časti ušetrila

    Radšej by som čítala/písala/pozerala na ten dokonalý príbeh, ktorý je síce miestami trochu nudný a takmer pateticky monolitický. Ale čo by to znamenalo? Že naďalej ide všetko hladko. 

    Ale nestalo sa. Tak čo sa vlastne stalo? 

    Prišiel august 2018 a spolu s ním aj začiatok očakávanej sezóny zberu. Za normálnych okolností by sme sa v auguste pokojne zaoberali stavom našich nástrojov, rozmýšľali by sme, koho zavoláme na pomoc pri zbere, aby sme všetko stihli, a či tiež začne zber 15. septembra alebo sa o pár dní omešká. Ešte mám aj kalendár, kde som si ceruzkou zapísala, že 15. septembra očakávame prvý zber. Však prečo nie, veď doteraz v každom roku sa tak stalo. 

    Lenže v polovici augusta sme mali práce vyše hlavy

    Lebo všetko dozrievalo skôr. Cukornatosť išla hore, ale koho zaujíma cukornatosť keď kyseliny sa spaľujú ako nikdy predtým. Všetky odrody dozrievali takmer v rovnaký deň. Ak by sme jeden deň mohli žiť päť-krát, tak by sme aj tak mohli zbierať stále nové a nové druhy hrozna. Takto sa skončila myšlienka pôvodne pokojného obdobia zberu hrozna. 

    Jesenné plány – do koša. Ale teda čo sa stalo namiesto toho

    Chaos. Veru. Staroveký chaos. Chaos z toho, že také druhy hrozna, ktoré za posledné roky produkovali rovnaké množstvo odrody (áno, Rulandské šedé, o tebe hovorím), tento rok od výdatných septembrových dažďov vyprodukovali také množstvo hrozna, že sme len pozerali. Dvojitú dávku. Čo to znamená? Že sme nemali ani poňatia, čo spravíme so 4 tonami hrozna. Nemáme naň kupca a neplánovali sme ho spracovať ani pre vlastnú potrebu.

    Čo si počne vinár, ak sa mu nahromadí toľko hrozna?

    • A) Hľadá nových zákazníkov. To sa buď podarí alebo nie. Hlavne v takej časti roka, keď to robí každý a na trhu je nadmerná ponuka vín. 
    • B) Spracuje ho pre vlastné účely. Zvyčajne to vyzerá tak, že sa vinár poponáhľa a kúpi nové nádrže/sudy. Tým zvýši svoje kapacity a môže prísť hrozno. Ak sa vôbec zmestí do jeho pivnice také veľké množstvo. 
    • C) Zmieri sa so svojou stratou a vyberie si menšie zlo spomedzi všetkých zlých možností: nechá hrozno na viniči. (Len pre jasný obraz: Druhá možnosť by bola, že ho oberie, vyplatí mzdy a nevie ho predať. Ani spracovať ho nevie, tak musí buď popracovať alebo zaplatiť za odstránenie hrozna zo svojho dvora/pozemku).

    Zoznam priorít na jeseň 2018 nebol zložitý vzhľadom na mimoriadnu situáciu

    Všetci sme hľadali predovšetkým nových zákazníkov. Bolo to ťažké. Ťažšie ako som si myslela. Najsilnejším dôkazom toho bolo, že aj v Mužli sa našli takí kolegovia vinári, ktorí boli prinútení nechať hrozno na viniči.

    To je aj preto absurdné, lebo na jar roku 2018 sa hovorilo, že v mnohých častiach krajiny zamrzli viniče, čo bude znamenať straty pri jesennom zbere. V porovnaní s tým na jeseň zneli správy takto: je nadmerná ponuka hrozna po celej krajine, produkcia je príliš vysoká, navyše nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín k nám prichádza lacné hrozno z dovozu. Bolo také lacné, že predajca takmer platil za to, aby sa mohol zbaviť hrozna.

    A ako končí príbeh zberu roku 2018

    Bol to môj otec, kto sa na tom najviac narobil a ustál to. Tak sa nám podarilo predať väčšinu nášho hrozna a aspoň trošku sa pridržiavať plánu zo začiatku roka. Najviac vďačná som za to, že sme tento rok nemuseli nechať hrozno vyjsť na zmar. To je už ďalšia otázka, aký bude tento rok popri nadprodukcii hrozna. 

    Mnohí sa už teraz boja, že v roku 2019 bude situácia ešte horšia

    Aj preto je dôležité, čo spravím na začiatku a konci každého roka. V prvom rade poďakujem za to, ako dopadol tento rok. Napriek zlej situácií dobre.

    Po druhé si spíšem, čo môžem spraviť inak v roku 2019, aby bol lepší ako rok 2018. 

     Tieto body som spísala z roku 2018

  • Počítaj s chaosom
  • Buď flexibilná
  • Vydrž
  • 1) Počítaj s chaosom – Znie to zvláštne, ale časová rezerva by mali byť navrhnutá tak, aby vyhovovala časovo, kvantitatívne, aj kvalitatívne. Pre tento rok to znamená, že keď plánujem naše predajné ciele na jar a leto, tak venujem osobitú pozornosť tomu, ako nám môžem dopriať viac priestoru vo vínnej pivnici na jesenné obdobie. A nikdy si nezapíšem 15. september ako prvý deň zberu. Radšej august.

    2) Buď flexibilná – toto môžem splniť iba s dostatočným odpočinkom. Za tú dobu som sa už naučila, že je oveľa jednoduchšie správne reagovať vo vypätých situáciách, keď som odpočinutá. Na to však potrebujem odpočinok pred aj po náročnej práci ako je napríklad obdobie zberu hrozna. Pretože moje telo mi to bude signalizovať.

    3) Vydrž – nie že by mi niekedy napadlo uprostred zberu, že nechajme už toto „vinárčenie“ radšej tak. Ale je dobré vedieť, že nie náhodou, ale vedome som sa rozhodla, že vydržím. Je jednoduchšie zvládnuť každú situáciu, keď si dopredu premyslíte svoje možnosti, a tým dáte aj sami sebe možnosť výberu. Pocit bezmocnosti môže byť nepríjemný.

     

    Ty si na tom ako?

    Som si istá, že keby sme zamenili hlavné postavy a detaily udalostí, tak aj tvôj príbeh by mohol byť podobný tomu nášmu. Ak je to tak, ako ste sa vyrovnali s ťažkosťami minulého roka a aké stratégie si zvolili? Zdieľajte vaše skúsenosti nižšie, lebo vzájomné učenie nám prinesie množstvo nových nápadov, ktoré nám možno zachránia práve rok 2019. 

     

    U.I.: P.S. Čo sa deje medzičasom vo Vinárstve Borvák?

    Plánujeme a plánujeme ako na začiatku každého roka. Medzitým si spĺňam svoj dávny sen: písanie. O takých témach, ktoré rozveseľujú moju dušu. Ako napríklad vinárstvo, gastronomické zážitky z miestnych jedál a nápojov a možnosti, ktoré tieto témy skrývajú. Môj ďalší príspevok príde na budúci týždeň. Navštívte nás, ak sa vám tento článok páčil.

    Vince napi szőlőjárás és áldás 2019-ben

    A keď už hovoríme o návštevách: 22. januára pozývam všetkých našich priateľov – milovníkov vína -  na vínnu túru spojenú s požehnaním hrozna na deň Vincenta. Ja som si zobrala dovolenku, aby som tu mohla poobede byť, možno aj vy dostanete chuť pridať sa k skupinke mužlianskych vinárov 22. januára. Následne nás čaká neformálny rozhovor pri varenom víne alebo čaji. (odkaz na udalosť na FB)