Návod na naplánovanie nezabudnuteľného vínneho roka

Návod na naplánovanie nezabudnuteľného vínneho roka

Upozornenie! Nasledujúci článok je silne subjektívny.

V tomto článku vychádzam z toho predpokladu, že si ako ja. Samozrejme, nie celkom, iba z časti. Z ktorej časti? Z tej, že, takisto ako ja, aj ty máš rád plány, ešte radšej plánovanie a premýšľanie nad nimi na základe reality. Šťastne sa usmievaš, ak odznejú slová ako „SMART ciele”, „konkrétne kroky” alebo „celoročný plán”. Nie jeden, nie dva, ale minimálne tri mesiace vopred presne vieš kde, s kým, čo a prečo budeš robiť 40% svojho času. Pritom 20% svojho času si necháš voľných, lebo počítaš s tým, že aj na neplánované veci budeš potrebovať čas. Zároveň ti týchto 20% zabezpečí spontánnosť, lebo všetko ostatné je už na mieste.

Takže z toho vychádzame: z lásky k cieľom a plánom, ktorú teraz rozšírime do sveta vín

Lebo takisto, ako v iných oblastiach života, aj náš vzťah k vínu sa môže vedome plánovať a kontrolovať, aby nás dobré zážitky s vínom nezasahovali iba náhodne. Mám taký pocit, že tí, ktorích  svet vín pohltil to tak-či-tak vyskúšali.

V tomto článku sa pozrieme na nasledovné

  • V prvom rade sa pozrieme na to, ako vzniká skutočne nezabudnuteľný vinársky rok a nájdeme odpoveď na otázku, prečo sa vlastne oplatí plánovať.
  • Uvidíme, ako môžeš využiť tieto rady a vedome si naplánovať vlastný vinársky rok, ktorý bude o to zábavnejší. 
  • Na záver som pripravila aj konkrétne odporúčanie, aby som ťa ušetrila časti hľadania
  • Pustime sa do toho.

     

    Prvá otázka, na ktorú hľadáme odpoveď: Ako presne prebieha naplánovanie nezabudnuteľného vínneho roku

    Teraz nenasleduje bežný opis toho, čo sa píše vo všeobecnej príručke o plánovaní vínneho roku, ale veľmi konkrétne opíšem, ako to robím ja. A ako každé kvalitné plánovanie, aj to moje začína nultým krokom.

    Nultý krok je formulácia kľúčového slova

    Dobre, dobre…Kľúčové slovo. Ale aké kľúčové slovo? Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď, lebo sa pre každého líši. Hlavné je, aby si s ním bol spokojný. Možno ťa ich napadne viacero a budeš si ich musieť premyslieť, ale podstatné je, že nakoniec si vyberieš také, ktoré bude platné aspoň rok. Lebo po celý rok bude toto slovo pre teba také, ktoré ťa bude inšpirovať, aby si skúšal stále lepšie a lepšie veci.

    Ak ťa zaujíma konkrétny príklad, tu je moje kľúčové slovo, lebo som si len nedávno naplánovala rok 2019. Čo znamená, že v nultom kroku som aj ja hľadala svoje vlastné kľúčové slovo.

    Aké bolo moje kľúčové slovo na rok 2019?

    ”Silný”. Lebo v roku 2019 som zvedavá na silné vína, chcela by som silné vínne zážitky a stretnúť sa so silnými vinármi, medzi ktorými budú aj ženy. V tejto chvíli ešte neviem, a ani sa nezaujímam o to, ako sa to uskutoční, viem len toľko, že keď si na to spomeniem, tak ma zahrnie zvedavosť a dostanem chuť pobrať sa spoznávať nových ľudí a robiť nové veci. Ak to tak cítiš aj ty keď si spomenieš na to tvoje slovo, tak si na správnej stope.

    Ak už máš kľúčové slovo, tak môže prísť rad na plánovanie, ktoré je za každých okolností také isté.

    Nadefinuj si svoje ciele na daný rok. Skladajú sa z dvoch častí: prvý je hlavný cieľ vyššej úrovne a druhý je doplnenie tohto cieľa o nižší doplnkový cieľ.

    Ako to všetko vyzerá v praxi?

    Ako príklad uvádzam, ako bol vytvorený môj cieľ na rok 2019. Hlavný cieľ: „Prehĺbiť svoje vedomosti vo svete bielych vín v strednej Európe”

    Čiastkový cieľ: „Toto by som chcela dosiahnuť tak, že sa zúčastním najmenej troch maďarských, slovenských, českých alebo rakúskych ochutnávok, kde budem ochutnávať v prvom rade lokálne biele vína. Okrem toho sa zúčastním aspoň jedného vínneho festivalu, kde spoznám jeden druh vína od každého vinára.”

    Pri zadefinovaní čiastkových cieľov mi zvyklo pomáhať, keď rozmýšľam nad konkrétnymi číslami a miestami podľa nasledujúcich kritérií: koľkých ochutnávok , vínnych festivalov alebo školení by som sa chcela zúčastniť v danom roku. Dôležité je tiež naformulovať si tému a miesto. Je zrejmé, že od tohto sa môžeme dostať aj hlbšie a sformulovať ďalšie špecifiká, ale zatiaľ nám aj toto bohate postačí. Cieľom nie je naplánovať všetko naraz, ale nájsť realistické minimum, ktoré možno dosiahnuť.

    Keď už poznáme cieľ, pokračujeme formuláciou konkrétneho plánu.

    Najprv sa pozriem, ako by cieľ, ktorý som si stanovila mohol vyzerať v reálnom čase

    Ak sa v roku 2019 chcem dostať na 3 ochutnávky a 1 vínny festival, tak to bude znamenať 4 víkendy zo všetkých 52 víkendov v tomto roku. Zdá sa, že je to dobrý pomer, ale radšej sa pozriem do kalendára, či je to naozaj reálne.

    Žiaľ, mne systém vyhodil, že to reálne nie je, takže to musím celé prehodnotiť, načo mám tri možnosti:

    • a) jedna ochutnávka bude niekde nablízku a počas pracovného týždňa, alebo
    • b) 2 ochutnávky naplánujem na ten istý víkend, alebo
    • c) naplánujem nie 3, ale iba 2 ochutnávky.

    Možnosť a) alebo b) mi je najsympatickejšia, a aj reálna, takže ostávam pri pôvodnom cieli. Najefektívnejším spôsobom, ako to naplánovať krok za krokom je mať približný dátum pre tieto udalosti. Ak sa jedna podarí, je to dobrý krok vpred.

    Po nájdení približných dátumov hľadáme konkrétnu udalosť alebo miesto

    V podstate to znamená, že si zaznamenám, aké zaujímavé vínne festivaly sa plánujú na rok 2019.

    Mňa z hlavy napadli nasledovné: Mužlianska vínna túra (samozrejme), Strekovský festival vína, Vínny festival v Kamenici nad Hronom. Trošku ďalej: Vínny festival v Budavári, Wachauer Weinfrühling, Malokarpatská Vínna Cesta. A teraz si z nich vyberiem ten, na ktorý by som určite chcela ísť.

    A nie, tu sa nezastavím.

    Hľadám až dovtedy, kým sa do môjho kalendára nedostane tá udalosť, ktorú potrebujem na konkrétny dátum. Čo sa dostalo do môjho kalendára? III. Mužlianska vínna túra, na ktorú koncom mája určite pôjdem. Týmto mám naplánovanie 1 vínneho festivalu za rok za sebou.

    Na rad môžu prísť ochutnávky.

    Tu som si najčastejšie zvykla vyberať podľa vinárov alebo podľa regiónu a na základe toho aj naplánujem dátum a ďalšie detaily. Tento rok som začala stanovením ročného obdobia: chcela by som sa vo februári alebo v marci dostať na ochutnávku pravdepodobne do Českej republiky. Okrem toho na koniec leta plánujem jednu niekde na Slovensku. Týmto je naplánovanie dvoch ochutnávok na rok tiež vyriešené. Ak som sa pri plánovaní dostala sem, môžem byť spokojná. Lebo rok 2019 vyzerá byť dobrý. Mám konkrétne plány, ktoré sú dostatočne flexibilné na to, aby som dala priestor aj spontánnym udalostiam.

     

    A čo môžeš z toho získať ty?

    Ak by som chcela zhrnúť, ako môžeš spraviť svoj vínny rok nezabudnuteľným, tak odporúčam nasledujúce kroky:

  • nájdi si kľúčové slovo, ktoré bude charakterizovať tvoje zážitky s vínom v roku 2019
  • Nadefinuj si svoj cieľ na rok 2019. Čo je to minimálne, čo by si chcel v každom prípade dosiahnuť v roku 2019. Nezabudni začať jedným hlavným cieľom a ten potom dotvoriť čiastkovými cieľmi.
  • Sprav prvý malý krok k uskutočneniu svojho cieľa: naplánuj si aspoň na ďalší polrok, kedy a kam pôjdeš (nech je to vínny festival, ochutnávka alebo hociaká vínna udalosť) a dátum/miesto si zapíš do kalendára. Aspoň v prípade jedného z nich.
  • A týmto máš už hotový základ k tvojmu nezabudnuteľnému, zážitkami plnému roku 2019. Viac netreba. Iba ak otvorenosť k tomu, aby si mal možnosť povedať áno nečakaným spontánnym udalostiam.

     

    Na začiatku som sľúbila, že prídem s konkrétnym návrhom, ktorý by si si mohol naplánovať vopred

    Tak ako celý článok, aj tento návrh bude subjektívny. Lebo by som sa veľmi potešila, ak by v tvojom roku bolo miesto, čas a dostatočná zvedavosť na to, aby si nás navštívil a spoznal tak mužlianske vinohrady. Takže moje odporúčanie nie je nič iné ako III. Mužlianska vínna túra, ktorá sa bude konať 25. mája 2019, kde budeš môcť spoznať miestne vína a vinárov, medzi ktorými budeme aj my. Budeš mať príležitosť túlať sa po zelených vinohradoch, nájsť nových priateľov a prísť domov s novými zážitkami.

    III. Mužlianska Vínna Túra 25. mája 2019

    Ak máš ešte voľno 25. mája, tak si zaznač do kalendára Mužlu a Mužliansku vínnu túru  s Borvákovými.

    S radosťou ťa očakávame s dobrým vínom a milým úsmevom.