Útmutató egy felejthetetlen boros év megtervezéséhez

Útmutató egy felejthetetlen boros év megtervezéséhez

Vigyázat! A következő írás erősen szubjektív.

Már csak a kiindulási alap is, hiszen ebben a cikkben abból indulok ki, hogy olyan vagy, mint én. Persze nem egészben, csak részben. Hogy melyik részben? Abban, hogy csakúgy, mint én, Te is nagyon szereted a terveket, még jobban a tervezést, és a tervek újragondolását a valóság alapján. Boldogan mosolyogsz, ha elhangzanak olyan szavak, mint a „SMART célok”, a „konkrét lépéssor” vagy az „éves akcióterv”. Nem egy, nem kettő, hanem minimum három hónapra előre tudod, hogy a napok 40%-ban pontosan hol, kivel, mit és miért fogsz csinálni. Az időd 20%-át pedig eleve tudatosan szabadon hagyod, mert számolsz azzal, hogy a váratlanul jött dolgoknak is kelleni fog a hely. Egyben ez a 20% biztosítja Neked a spontaneitás lehetőségét, mert minden más már a helyén van.

Tehát innen indulunk: A célok és a tervezés szeretetétéből, amit most kiterjesztünk a borok világára

Merthogy ugyanúgy, ahogyan az élet minden területét, a borokkal való viszonyt is lehet tudatosan tervezni és irányítani, hogy ne csak random érjenek vagy ne érjenek a jó boros élmények. Van egy olyan megérzésem, hogy ezt azok, akik a borok világában már elmerültek, így vagy úgy, kipróbálták.

Itt ebben a cikkben most arra teszek próbát, hogy

  • Elsősorban megnézzük, hogy hogyan is zajlik egy igazán felejthetetlen boros év alapjainak a megteremtése, és választ keresünk arra a kérdésre, hogy miért érdemes egyáltalán tervezni.
  • Megnézzük, hogy Te ezt a mintát hogyan tudod hasznosítani és a saját boros évedet nemcsak tudatosabbá, hanem élménytelibbé tenni.
  • Végül a kutató munka egy részének megspórolására teszek egy konkrét ajánlást, a terved elkészítéséhez.
  • Vágjunk is bele.

     

    Az első kérdés, amire választ keresünk: Hogyan történik pontosan egy felejthetetlen boros év megtervezése

    A következőkben nem egy általános leírást mutatok arról, hogy a nagy könyvben mi van megírva a boros éved megtervezésével kapcsolatosan, hanem nagyon konkrétan azt írom le, ahogyan mindezt én teszem. És mint minden jó tervezési „szessön”, az enyém is, egy nulladik lépéssel indul.

    A nulladik lépés pedig egy kulcsszó megfogalmazása.

    Jó, jó… Kulcsszó. De milyen a jó kulcsszó? Igazából erre nincs egyértelmű válasz, ugyanis nagyon változó lesz mindenki számára. A lényeg, hogy Te elégedett légy vele. Lehet, hogy több eszedbe jut, és ezeket kell végig rágnod, de a lényeg, hogy a végén egy olyat válassz, aminek legalább egy éves a szavatossága. Ugyanis az egész évedben ez az egy szó lesz az a kulcs, ami inspirál arra, hogy jobbnál jobb dolgokat próbálj ki. Ha konkrét példa érdekel, itt az enyém, hiszen én is nemrégen terveztem meg a 2019-es boros évemet. Ami azt jelenti, hogy a nulladik lépésben én is még csak a saját kulcsszavamat kerestem.

    Hogy mi lett az én 2019-es kulcsszavam?

    Az „erőteljes”. Erőteljes, mert 2019-ben erőteljes borokra vagyok kíváncsi, erőteljesen boros élményeket szeretnék, és erőteljes borászokkal, azon belül is borász nőkkel szeretnék találkozni. Ebben a pillanatban még nem tudom, és nem is foglalkoztat, hogy ez hogyan fog megvalósulni, csak annyit tudok, hogy ha erre gondolok, akkor elönt az izgalommal vegyes kíváncsiság és kedvem lesz menni, ismerkedni, dolgokat csinálni. Ha Te is így érzel a saját szavadra gondolva, akkor jó nyomon jársz.

    Erőteljes fehérborok

    Ha megvan a kulcsszó, akkor jöhet a tervezés első lépése, ami mindig és minden körülmények között ugyanaz.

    Az adott évre szóló borokkal kapcsolatos célod megfogalmazása. Ez két részletből fog állni: az első egy magasabb szintű, általánosabb cél. A második pedig ennek a célnak egy alacsonyabb szintű részcéllal való kiegészítése.

    Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban?

    Példaként hozom, hogy 2019-re az enyém hogyan alakult. Magasabb szintű: „Jobban elmélyíteni az ismereteimet a Közép-Európára jellemző fehérborok világában.”

    Részcél: „Ezt úgy szeretném elérni, hogy részt veszek összesen legalább 3 magyarországi, szlovákiai, csehországi vagy ausztriai borkóstolón, ahol elsősorban a helyre jellemző fehérborokat kóstolok. Ezen kívül legalább 1 borfesztiválon részt veszek, ahol egy adott helyi fajtával ismerkedem az összes bortermelőnél.”

    A részcél meghatározásánál nekem jól szokott jönni, hogy konkrét számokban és helyszínekben gondolkodom a következők mentén: Hány borkóstolón, borfesztiválon, vagy boros tanfolyamon szeretnék részt venni az adott évben. Fontos még azt is megfogalmazni, hogy milyen témában és milyen helyszínen. Nyilván, ettől még sokkal mélyebbre is áshatunk, és meghatározhatunk még több konkrétumot, de egyelőre ez is bőven megteszi. Itt nem az a cél, hogy minél több mindent belesűrítsünk, hanem pont az, hogy a reálisan teljesíthető minimumot megtaláljuk.

    Ha megvan a cél, folytathatjuk a konkrét akcióterv megalapozásával

    A második lépés tehát most jön. Méghozzá nem mással, mint a cél eléréséhez szükséges konkrét lépéssor megfogalmazásával. Elég általánosan hangzik, igaz? Könnyebb lesz, ha konkrétumokat mondok, hogy ez hogyan is nézhet ki a gyakorlatban.

    Elsősorban megnézem, hogy a cél, amit kitűztem, mit jelent időben.

    Ha 3 borkóstolóra és még 1 borfesztiválra is el akarok jutni 2019-ben, akkor bizony az 4 hétvégét fog jelenti a 2019-ben elérhető 52 hétvégéből. Ez egész jó aránynak tűnik, de érdemes lecsekkolnod a naptáradban is, hogy ez reális-e. Nekem sajnos azt dobja ki a rendszer, hogy nem az, így vissza kell belőle fognom, amire három lehetőségem van:

    • a) az egyik borkóstoló valahol a közelben lesz és egy hétköznapi napon, vagy
    • b) 2 borkóstolót szervezek ugyanarra a hétvégére, vagy
    • c) nem 3 borkóstoló lesz a cél, hanem csak 2.

    Az a) és b) verzió a legszimpatikusabb, és még reálisak is, így maradhat az eredetileg kitűzött cél. A leghatékonyabb a lépéssor felállítása szempontjából az, ha már most tudunk az alkalmakhoz hozzávetőleges dátumot mondani, hogy mikor fog mindez a borkóstolás megtörténni. Ha egy sikerül, már az is jó előrelépés.

    A hozzávetőleges dátumok megtalálása után a konkrét eseményt vagy helyszínt keressük

    Tulajdonképpen ez annyit tesz, hogy listázom, milyen borfesztek vannak, amik érdekelhetnek 2019-ben. Nekem kapásból a közelben a következő helyi események jutottak eszembe: Muzslai Bortúra (nyilván), Kürti Borfesztivál, Garamkövesdi Nyitott Pincék. Kicsit távolabb: Budavári Borfesztivál, Wachauer Weinfrühling, Malokarpatská Vínna Cesta. Most az következik, hogy ezekből kiválasztom azt az egyet, amire mindenképpen el szeretnék menni.

    És nem, nem állok meg itt.

    Megyek egész addig, amíg a 2019-es naptáramba be nem kerül az esemény, amihez a konkrét dátumra van szükségem. Hogy mi került be az enyémbe? A III. Muzslai Bortúra, amire május végén mindenképpen menni fogok. Ezzel 1 borfesztivál betervezése az évre PIPA.

    Jöhetnek a borkóstolók.

    Borkóstoló

    Itt leginkább a borászok vagy a vidék szerint szoktam válogatni és eszerint dátumot és konkrétumokat meghatározni. Ebben az évben az időszak meghatározásával kezdtem: szeretnék még február-márciusban eljutni egy borkóstolóra, valószínűleg Csehországba. Ezenkívül egyet még nyár végére tervezek, valahol Szlovákiában. Ezzel két borkóstoló betervezésének első lépése is pipa.

    Ha eddig eljutottam a tervezésben, akkor elégedett lehetek

    Mert bizony a 2019-es év jónak ígérkezik. Vannak konkrét terveim, és van elég rugalmasság a tervben, hogy a spontán lehetőségeknek is teret engedjen.

     

    És hogy Neked ebből mi lehet a hasznosítható? 

    Ha sűrítve szeretném összefoglalni, hogy hogyan teheted felejthetetlenné a 2019-es boros évedet, akkor a következő lépéseket javasolnám a tervezéshez:

  • találj egy kulcsszót, ami jellemezni fogja számodra a borokkal kapcsolatos élményeidet 2019-ben
  • fogalmazd meg a 2019-re szóló célodat. Mi az a minimum, amit mindenképpen szeretnél, hogy benne legyen a 2019-es évedben. Ne felejtsd, egy magasabb szintű céllal kezdeni, majd ezt kiegészíteni részcélokkal.
  • tedd meg az első kis lépést a célod felé: határozd meg legalább a következő fél évre, hogy mikor és hová fogsz ellátogatni (legyen az borfeszt, borkóstoló vagy bármilyen boros esemény) és a dátum/helyszín kerüljön bele a naptáradba. Legalább egy darab esetében.
  • És ezzel kész is az alap a Te felejthetetlen, izgalmakkal és élményekkel teli 2019-es évedhez. Több ettől nem kell. Hacsak nem a nyitottság, hogy a szabadon hagyott időpontokra még legyen esélyed igent mondani a hirtelen jött, spontán lehetőségekre.

     

    Még az elején azt ígértem, hogy egy konkrét javaslattal is jövök, amit érdemes betervezned

    Mint ez az egész írás, ez is nagyon szubjektív lesz. Ugyanis nagyon örülnék, ha a Te 2019-es évedben, csakúgy, mint az enyémben, lenne hely, idő és izgatott kíváncsiság arra, hogy ellátogass hozzánk, és ismerkedj a muzslai borvidékkel. Így az ajánlásom nem más, mint 2019. május 25-én megrendezésre kerülő III. Muzslai Bortúra, ahol a helyi borokkal, termelőkkel, köztük velünk is személyesen ismerkedhetsz. Lehetőséged nyílik a zöldellő szőlődombokon barangolva új boros élményekre és barátokra szert tenni.

    III. Muzslai  Bortúra 2019. május 25.

    Ha még szabad május 25., akkor kerüljön bele már most a Te naptáradba is Muzsla és a Muzslai Bortúra Borvákékkal.

    Várunk sok szeretettel, még annál is több finom borral és kedves mosollyal.