Miért érdemes télen a muzslai szőlőhegyre látogatni?

Muzslai szőlőhegy havas látkép

Játsszunk egy asszociációs játékot. Mondok egy kifejezést, és kimondod az első fogalmat, ami az eszedbe jut. Egyetlen szabály van, ne gondolkodj, csak bökd ki a ténylegesen legelsőt.

Oké, felkészültél?

Jöhet a fogalom?

„Téli kirándulás.”

Na, mi jutott eszedbe? Síelés? Havas táj? Szánkózás? Korcsolyázás? Gőzölgő tea?

Egy biztos, nem a borvidéki kirándulás az, ami az embernek beugrik, ha a télre gondol

Pedig lehetne ez másként is. Hiszen a téli hónapokban, a karácsonyi ünnepek és a szilveszteri hajcihő lecsengésével még ott marad két teljes hónap, amiről néha úgy tűnik, megfeledkezünk. Pedig a tél java valójában december után jön. Ez lenne: január és február. Ekkor még az iskolarendszer is megkönyörül a diákjain és ad nekik egy adagnyi téli szünetet. Jóravaló családember pedig már viszi/veszi is a sílécet, és megy a családdal síelni valami közeli/kicsit távoli/extrém messzi helyre, minimum 3 napra, de ha lehet, inkább egy hétre. És milyen jól is teszi.

Közben egyetlen dolgot felejtünk el: a kevés szervezési fejfájással járó, helyi téli szórakozási lehetőségeket

Hogy miről beszélek? Amiről mindig. A borvidékeinkről.

De nem akármilyen borvidékről, hanem a helyi borvidékekről, amiket általában inkább nyáron szoktunk látogatni. Télen maximum az autóból, suhanva, a fagyos útról egy pillantással elintézve, hogy igen, még mindig ott van az a szokásos szőlődomb.

Ehhez képest én a hóval fedett, lélekig hatoló csendbe burkolózott muzslai szőlődombot látom a szemeim előtt, ahová csak a kiválasztottak: az ott dolgozók és a merész látogatók jutnak el télen. Azok, akik kíváncsiak, milyen a borvidék téli arca. Akik a saját talpuk alatt akarják érezni a hó ropogását, és megtapasztalni, hogy milyen bort kóstolni egy szikrázó fehérségű domboldalon.

Havas muzslai szőlődomb

Az még hagyján, hogy a közeli helyeket elfelejtettük, de azt a bizonyos 8 rövid hétvégét is

Pontosan 8. Ha nem számítjuk le azt az egy vagy két hétvégét, amit síeléssel (vagy éppen korcsolyázással, szánkózással, „wellness”-ben) töltünk azon a bizonyos téli messzire kirándulós hétvégén.

Számoljunk egy kicsit. Jó indulatú vagyok, és levonok ebből a 8-ból két hétvégét váratlan eseményekre, kettőt valamilyen családi program miatt, és mondjuk még egyet valamilyen spontán akcióra (vagy sima otthon lazulásra). Mert ugye otthon ücsörögni, semmittevés közepette igenis, hogy lehet nagyon jó dolog. Így biztosan marad még 1, azaz egyetlen darab szabadon felhasználható hétvégénk.

Egy 2,5 napból álló csodás hétvégénk, amit felhasználhatunk egy közeli borrégió téli meglátogatására

Ha visszatérek a szóasszociációhoz, akkor egy borvidéken tett nyári látogatásról nekem a zöld színekben pompázó fák ezernyi árnyalata, a levelek halk susogása, a madarak vidám csiripelése, az illatozó virágos domboldalak, a nyári nap melengető sugarai és a vidám, energikus és jó hangulatú beszélgetések, üde és illatokban gazdag fehérborok kóstolása jut eszembe.

Ehhez képest a téli borvidék egy nehezebb terep és nem egyértelmű, hogy hogyan is juthatsz el odáig, hogy meglátogasd. A játék kedvéért most vegyük azt, hogy a folyamat nem ott lesz nehéz, hogy eldöntsd, ellátogatsz, hanem hogy hogyan szervezd meg, hogy eljuss.

Behavazott téli szőlőhegyi út

Éppen ezért született meg az alábbi útmutató: Hogyan vágj neki az első helyi téli borvidék-látogatásodnak

3 apró lépést írok itt most le, ami az első kirándulós alkalomra tökéletes kedvcsináló lehet. Ha ezeket végigcsinálod, garantáltan nem kell többet tenned, és egy új és izgalmas élményben lehet részed a kicsit szürke téli hónapokban is. Na, de lássuk a medvét. (Ja nem, azok errefelé nincsenek. Őzek és rókák annál inkább…)

1. lépés: A látogatás hosszúságának meghatározása.

Első alkalommal az a tuti, ha csak egy napban gondolkodsz, elkerülve így az ott alvással járó szálláskeresés és a másnapi program kitalálásával járó macerát. Nyilván nem aranyszabály, mert ha pont egy ilyen ott alvós hétvégére vágynál, és mindennek a megszervezésére még energiád van, akkor nyugodtan vágj bele. Az én javaslatom elsőre mégis más: 1 nap.

2. lépés: Találd ki, hogy kivel mennél szívesen.

Mondanám, hogy jöhetsz egyéniben is, de feltételezem, hogy utaznod fog kelleni. Hacsak nincsenek helyben rokonaid, akiknél megszállhatsz, akkor a társaságot javaslom.

Alapvetően abból indulnék ki, hogy legalább kettő, maximum öt emberben érdemes gondolkodni, azaz egy autónyi emberben. Belőlük biztosan lesz valaki, aki bevállalja az egyik legfontosabb szerepet: a sofőr szerepét. Az utasok és a helyi borászok legnagyobb örömére. Mert ugye miről beszélünk? Egy borvidék meglátogatásáról. Márpedig, ha borvidék, akkor ott bizony a borkóstolás is dukál. Ezt csak így érdemes.

A haladó verzió a kisbusz bérlése, ami 8+ főnél szerintem főnyeremény. Ez már rajtatok áll, hogy mekkora csapatban gondolkodtok. Ezután pedig jöhetne is egyből a potenciális meghívotti lista felállítása, és a borkedvelő barátok megszólítása, de mi nem ezzel folytatjuk, hanem egy másik, nagyon fontos lépéssel. Hogy mi ez a következő lépés?

3. lépés: Találd ki, hogy mikor és milyen programra mész.

Két lehetőséged van:

  • Az egyik, hogy valamilyen borvidéki programra bejelentkezel, ahol előre meg van adva a dátum és Neked nincs más teendőd, mint hogy kinyisd a naptáradat és csekkold, hogy szabad vagy-e az adott dátumon. Ilyenkor viszonylag gyorsan kiderül, hogy ez járható út-e, hiszen vagy igen, vagy nem a válasz.
  • A másik, hogy valamilyen borászhoz bejelentkeztek borkóstolóra, ahol tulajdonképpen Ti határozzátok meg, hogy mikor lesz a látogatás. A borászok nagy része, ha fogad vendégeket egy borkóstoló erejére télen, akkor alkalmazkodó képes. Így a dolgod csak két alternatív dátum kiválasztása, a többiek körbekérdezése és egy egyeztetés a borásszal, hogy az adott dátumon szabad-e. Ha Muzslára hozzánk jönnél szívesen, akkor készülj egy adagnyi kérdésre is. Ugyanis ilyenkor szoktuk a lehetőségek tárházát is megvitatni. Csuda jó boros programokat, havas dűlőtúrát, forraltborozást, hógolyózást, és egy sima borkóstolást is beiktathatunk.
  • Miért nem jó ötlet, hogy Te majd spontán megállsz és sétálsz a havas borvidéken?

    Mert ismeretlen terepre jól jön a serpaként funkcionáló, helyi tudással, az irántad érzett jóakarattal és a jóléted felől való gondoskodással felvértezett helyi borász. Kísérődként jó tippeket tud mondani, elvisz olyan helyekre, amiket egyébként sosem találnál meg, és lehetőséged nyílik borokat kóstolni, nem egy esetben pedig egy új boros barátra is szert tenni. Nem hiába lesz valakiből visszatérő vendég.

    Ha ezek mind megvannak, akkor indulhat is a szervezkedés. És a fizikai felkészülés

    Ami nem áll másból, mint téli dűlőtúrára alkalmas meleg lábbeli, réteges meleg öltözet és a teljes körű komfortodat biztosító dolgok (pl. napszemüveg a hó szikrázó vakítása ellen, kedvenc meleg sál, fényképező, vagy teával teli kulacs) beszerzése, fel- és bepakolása.

    Majd irány a borvidék. Például Muzsla, ahol nem hagyunk konkrét tippek nélkül.

    Muzslai szőlőhegy téli havas időben

    A muzslai szőlődombokon kínálkozó téli lehetőségek közül válogatva ajánlok most két erőset

    1. Vince napi szőlőáldás és szőlőjárás

    2019. január 22-én rendezzük meg ezt az eseményt, ahol a muzslai borászok és helyi borkedvelők összejönnek a Szt. Orbán szobornál és innen indulva, 4 szőlősgazda szőlőjét látogatják végig, hogy így kérjék Isten áldását az idei szőlőtermésre. Hogy miért? Mert nem szeretnénk a véletlenre bízni, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés. Szeretnénk, ha legalább olyan csodás lehetne, mint a tavalyi.

    Hogy miért érdemes ezt a rendezvényt meglátogatni? Mert egy különleges arcát mutatja a helyi szokásoknak, embereknek, és kötetlen beszélgetésre nyújt lehetőséget. Utána nálunk, a Borvák pincészetben egy forraltborozásra, borkóstolásra várunk minden kedves vendéget. Ráadásul még nem is említettem, hogy ez a rendezvény teljesen ingyenes és bárki jöhet. Kezdés kedden (január 22.) 14:30-kor a szőlőhegyen. Ha van kedved további infók után kutatni, megteheted a FB eseménynél.

    Vince napi szőlőáldás 2018

    Ha ezt a programot választjátok, időben jól gazdálkodtok, hiszen nem vesz igénybe egy teljes napot. Simán bele fér előtte egy délelőtti úszás a párkányi termál fürdő meleg vizében, vagy egy kiadós ebéd Muzslán, a Fehér Ló Étteremben.

    2. Dűlőtúra és borkóstolás velünk a Borvák pincészetben

    Vevőnk vagyunk mindenre, ami szokatlan, kicsit merész, de annál élménydúsabb és emlékezetesebb. Ezért télen, jó idő esetén ( értsd: fagyos táj, amikor nincs az utakon latyak és sár) szívesen tartunk olyan borkóstolókat, amiket egy dűlőtúrával spékelünk meg. Mivel a pince szinte a szőlőhegy lábánál található, így mire felérünk a gyönyörű kilátást kínáló Újhegy tetejére, addigra kellemesen kimelegedünk. Ekkor fog a legjobban esni majd az a korty bor, amit a hegytetőn, a szőlődombokat, és a téli kilátását kémlelve fogyasztunk el. A pincébe visszatérve pedig íncsiklandó helyi borkorcsolyák várnak, amik arra szomjaznak, hogy megkóstolás után egy sornyi jó fajta helyi borral fedjük be őket.

    Marika téli dűlőtúra muzslai szőlőhegyen borkóstolóval

    Ha érdekel ez a lehetőség, akkor keress minket bátran, e-mailben az info (kukac) borvak (pont) sk címen.

    Gyere és fedezd fel velünk a muzslai szőlődombokat télen is.