Prečo sa oplatí v zime navštíviť mužlianske vinohrady?

Muzslai szőlőhegy havas látkép

Zahrajme si jednu asociačnú hru. Poviem jeden výraz a vy mi poviete prvú vec, čo vás napadne. Existuje jediné pravidlo, nerozmýšľajte, len povedzte, čo vás prvé napadne.

Dobre, si pripravený?

Môžeme?

„Zimný výlet”

Čo Ťa napadlo? Lyžovačka? Zasnežená krajina? Sánkovanie? Korčuľovanie? Horúci čaj?

Jedna vec je istá, určite vás nenapadne výlet do vinárskej oblasti ak myslíte na zimu

A pritom by to mohlo byť aj inak. Veď počas zimných mesiacov okrem Vianočných sviatkov a oslavy Nového roka nám zostávajú ešte dva mesiace, na ktoré, zdá sa, občas zabúdame. A pritom to „gro” zimy naozaj prichádza po decembri. Teda v januári a februári. Vtedy sa ešte aj školský systém zľutuje nad svojimi žiakmi a dožičí im dávku zimných prázdnin. Slušný, rodinne založený muž už aj vyberie svoje lyže a berie rodinu na lyžovačku na nejaké blízke/vzdialenejšie/extrémne vzdialené miesto na minimálne 3 dni, ale ak sa dá, tak radšej na celý týždeň. A robí dobre.

A pritom zabúdame na jedinú vec: miestnu zimnú zábavu s malými bolesťami hlavy pri plánovaní

O čom to vlastne hovorím? O tom, o čom vždy. O vinárskej oblasti.

Ale nie o hocijakej vinárskej oblasti, ale o našej miestnej vinárskej oblasti, ktorú zvyčajne navštevujeme v lete. V zime po nej prefrčíme autom po zmrznutej ceste a ubezpečíme sa, že ešte stále tam je ten zvyčajný vinohrad.

V porovnaní s tým ja vidím pred očami vinohrad zakrytý vrstvou snehu pri dych vyrážajúcom tichu, kde majú v zime prístup iba tí vyvolení: ktorí tam pracujú a pár odvážnych návštevníkov. Tí, ktorí sú zvedaví, ako vyzerá zimná tvár vínnej oblasti. Ktorí chcú pod svojimi nohami cítiť vŕzganie snehu a chcú zistiť, aké to je ochutnávať víno na šumivom bielom svahu.

Havas muzslai szőlődomb

Zabudli sme na blízke miesta, ale aj na tých 8 krátkych víkendov

Presne 8. Ak nepočítame ten jeden alebo dva víkendy, ktoré sme trávili lyžovaním (alebo korčuľovaním, sánkovaním, wellness pobytom) počas týchto zimných mesiacov.

Počítajme trošku. Som dobrosrdečná a odpočítam z týchto 8 víkendov tri víkendy na neočakávané udalosti, dva na rodinný program a ešte jeden na nejakú spontánnu akciu (alebo na oddych doma). Lebo posedávať doma a nič nerobiť môže byť celkom dobrá vec. Takto nám istotne zostane jeden, teda jeden jediný víkend, ktorý môžeme slobodne využiť podľa našej chuti.

2,5 dňový nádherný víkend, ktorý môžeme využiť na zimnú návštevu blízkej vinárskej oblasti

Keď sa vrátime k slovným asociáciám, tak mne pri spomienke na vínnu oblasť počas leta napadá množstvo odtieňov zelenej, do ktorej sú oblečené naše stromy, ľahký šum listov, veselé čvirikanie vtákov, voňavé kvitnúce stráne, teplé žiarenie slnka, veselé a energické konverzácie a degustácia voňavých bielych vín.

V porovnaní s tým je zimný vinársky región trošku náročnejším terénom a nie je úplne jasné, ako ho môžeš navštíviť. Pre túto chvíľu nebude ťažké rozhodnúť sa, či ho navštíviť, ale ako sa tam dostať.

Behavazott téli szőlőhegyi út

Práve preto sa zrodila nasledovná príručka: Ako prvý krát navštíviť našu vinársku oblasť

Opíšem tu 3 drobné kroky, ktoré sú ideálne na prvú exkurziu. Keď tieto absolvujete, garantujem vám, že viac už spraviť nemusíte a môžete sa vydať na vzrušujúci zimný zážitok na šedé zimné mesiace. Poďme sa pozrieť na medveďa. (Jaj nie, tí tu nie sú, ale zato srnky a líšky o to viac...)

1. krok: Určiť si dĺžku návštevy.

Na prvý krát je lepšie, ak si spravíte výlet iba na jeden deň a vyhnete sa problémom s hľadaním ubytovania a vymýšľaním programu na ďalší deň. Samozrejme, toto nie je zlaté pravidlo, lebo ak tu práve túžite stráviť celý víkend a máte energiu si ho naplánovať, tak len smelo do toho. Môj návrh je na prvý krát predsa len 1 deň.

2. krok: Vymyslite, s kým by ste chceli ísť.

Povedala by som, že môžete prísť aj sami, ale predpokladám, že budete musieť cestovať. Ak nemáte na mieste príbuzných, u ktorých by ste sa ubytovali, tak odporúčam spoločnosť.

Odporúčam, nech ste aspoň dvaja, maximálne piati, teda že sa zmestíte do jedného auta. Z nich sa určite nájde niekto, kto preberie jednu z najdôležitejších úloh: úlohu šoféra. Na radosť cestujúcich a miestnych vinárov. Lebo veď o čom hovoríme? O návšteve vinárskej oblasti. A ak je to vinárska oblasť, tak aj ochutnávka vín k tomu patrí. Takto to stojí za to.

Pokročilá verzia je prenájom minibusu, čo je podľa  mňa pri 8 a viac ľuďoch výhra. Je už na vás, koľko priateľov chcete zavolať. Potom môže prísť aj potenciálny zoznam pozvaných hostí a oslovenie milovníkov vína, ale my nebudeme pokračovať  týmto krokom, ale inou veľmi dôležitou vecou. Tak aký je vlastne ďalší krok?

3. krok: Zistite, kedy a akého programu sa zúčastníte.

Máte dve možnosti:

a)      Jedna je, že sa prihlásite na nejaký vinársky program, o ktorom dopredu viete, kedy sa bude konať a vy nemáte inú robotu, ako otvoriť si kalendár a pozrieť sa, či máte v ten deň voľno. V tomto prípade sa relatívne rýchlo dozviete, či môžete ísť, veď odpoveď je buď áno alebo nie.

b)      Druhá možnosť je, že sa prihlásite k nejakému vinárovi na ochutnávku vín kde koniec-koncov vy určíte, kedy sa návšteva uskutoční. Väčšina vinárov, ak v zime vítajú hostí na ochutnávku, sa vie prispôsobiť. Tak si stačí iba vybrať dva dátumy, spýtať sa ostatných, ktorý im vyhovuje a zarezervovať návštevu u vinára. Ak by ste prišli k nám do Mužle, prichystajte sa aj na pár otázok. V tomto prípade totiž zvykneme prediskutovať všetky možnosti. Máme v ponuke skvelé vínne programy, zájazdy na zasnežené vinohrady, varené víno, guľovačku alebo aj klasickú ochutnávku vín. 

Prečo nie je dobrý nápad, aby ste sa spontánne zastavili a poprechádzali sa po zasneženej vinárskej oblasti?

Lebo na neznámy terén vám dobre padne pomoc miestneho vinára so znalosťami, ktorý sa postará o váš komfort. Ako sprievodca vám vie dať dobré tipy, zoberie vás na miesta, ktoré by ste sami nikdy nenašli, dá vám možnosť ochutnávať vína a možno v ňom nájdete aj nového vínneho priateľa. Nie nadarmo sa k nám návštevníci vracajú.

Keď už toto všetko máme, tak môžeme prejsť na organizáciu a fyzickú prípravu

Ktorá nezahŕňa nič iné, ako vrstvené teplé zimné oblečenie, teplé topánky do hornatého terénu a veci na zaistenie vášho úplného pohodlia (napr. slnečné okuliare proti oslneniu snehom, váš obľúbený teplý šál, fotoaparát, poprípade termoska s čajom).

Potom už len hor sa na vínnu oblasť. Napríklad do Mužle, kde vás nenecháme bez ďalších rád. 

Muzslai szőlőhegy téli havas időben

Zo zimných aktivít v Mužli vám ponúkam dve veľmi atraktívne

1. Vínna túra a požehnanie viníc na deň sv.Vincenta

Na 22. január 2019 organizujeme túto udalosť, pri ktorej sa stretnú mužlianski vinári a milovníci vína pri Soche Sv. Orbána a odtiaľto pôjdu ďalej na návštevu viníc štyroch vinárov, aby prosili o Božie požehnanie na tohtoročnú úrodu. Že prečo? Lebo by sme tohtoročnú úrodu nechceli nechať na náhodu. Chceli by sme, aby bola aspoň taká dobrá, ako tá vlaňajšia.

Prečo sa oplatí navštíviť túto udalosť? Pretože tu uvidíte špeciálnu tvár miestnych zvykov, ľudí a budete mať možnosť nezáväzne sa porozprávať. Následne pozývame všetkých ctených návštevníkov k nám do Vinárstva Borvák na varené víno a ochutnávku vín. Navyše som ešte nespomenula, že táto udalosť je zdarma a môže sa jej zúčastniť každý. Začiatok je v utorok, 22. januára, o 14:30 na vinohradoch. Ak máte chuť vyhľadať si ďalšie informácie, pozrite si túto udalosť na FB stránke.

Vince napi szőlőáldás 2018

Ak si vyberiete tento program, ušetríte si čas, lebo nezaberie ani jeden celý deň. Zmestí sa vám do programu aj doobedné plávanie v teplých vodách štúrovských termálnych kúpeľov, alebo výdatný obed v Mužli v reštaurácii Biely kôň.

2. Ochutnávka vín s prehliadkou vinohradov vo Vinárstve Borvák

Máme radi všetko, čo je neobvyklé, trochu odvážne, ale o to zábavnejšie a nezabudnuteľné. Preto v zime, ak je dobré počasie (ak je oblasť zamrznutá, nie je na cestách dážď a blato), radi ponúkame ochutnávku vín s prehliadkou vinohradov. Keďže naša vínna pivnica sa nachádza na úpätí vinohradu, tak do času, kým sa dostaneme na vrchol vinohradu s krásnym výhľadom, budeme celkom zohriati. Vtedy nám najlepšie padne dobré víno, ktoré si dáme na samotnom vrchole vinohradov s krásnym zimným výhľadom. Pri návrate do vínnej pivnice vás budú očakávať vínne korčule, ktoré čakajú len na to, aby ste ich naplnili dobrým vínom.

Marika téli dűlőtúra muzslai szőlőhegyen borkóstolóval

Ak máte záujem o túto možnosť, neváhajte nás kontaktovať emailom na info (zavináč) borvak (bodka) sk.

Príďte a zoznámte sa s mužlianskymi vinohradmi aj v zime.