Szépül a Pincénk környéke: Virágzó Esőkert születik

Virágzó esőkert Muzsla Borvák Pincészet mellett
Álmodtam egy nagyot, és 1 éve ilyenkor egy igazi szerelemprojektbe fogtam. Ennek az első szakasza az, ami most először hoz virágot. Szó szerint.
Ugyanis tavaly egy buján virágzó, mini esőkert alapjait hoztuk létre itt, a pince mellett.
 
Hogy mi is ez és miért olyan vagány?
Az esőkert egy olyan egyedülálló kerttípus, amely lehetővé teszi a területről a felesleges esővíz összegyűjtését, miközben egy gyönyörűen virágzó kertet alakítunk ki ezen a vízgyűjtő részen. Az esőkertnek köszönhetően most a pincére hulló esővíz egy része, illetve a dombról lefolyó víz nem az utat mossa, hanem az esőkertben hasznosul. Így táplálja az ott elültetett virágokat, nekünk pedig eszméletlen sok munkát és vizet spórol. Egyszerre dekoratív és hasznos? Igazi főnyeremény!
Ha legközelebb felénk jártok, álljatok meg és élvezzétek a látványt, amit ezek a csodaszép évelő virágok nyújtanak. Télen ők is, csakúgy mint a szőlő, nyugovóra térnek, hogy jövőre még pompásabb alakjukban köszönjek majd vissza.
 
Hogyan készítettük? avagy DIY project a javából
Az élettel teli kert REMÉNY.
A semminek tűnő száraz izéből évről évre gyönyörű, színes, illatos csoda lesz. A titkos összetevő? A megfelelően előkészített talaj, ami izzasztóan kemény melónak bizonyult.
 
A probléma?
1. A laza, tápanyagdús, ültetésre AZONNAL alkalmas föld helyett nálunk NYILVÁN az agyagos, kőkemény, és áshatatlan föld a menő.
2. A kert helyén sajnos ki kellett vágnunk azokat a beteg fákat, amelyeket több évnyi próbálkozással sem sikerült megmentenünk. Mindez meglepetés 3 napnyi munkával járt.
3. A tetőről lefolyó esővizet valahogyan oda kellett juttatnunk az esőkertig. Mindezt lehetőleg hosszútávú, esztétikus és minimális plusz munkát jelentő megoldással.
 
A megoldás?
-A föld feljavítására beszereztük a legfontosabb hozzávalókat: komposzt, mulcs, marhatrágya granulátum, és huminsav. Az esőkert extra igénye volt még a homok, kavics és néhány kő.
-Ezután behívtuk a nehéz fiúkat, azaz a muzslai Csákvári Gardent. Amit csak lehet, helyi kisvállalkozókkal intézünk, mert hiszünk abban, hogy a kölcsönös jóakarat csodákra képes. Viktor igazi profi. A napokig tartó, nehéz munkát pár óra alatt gyönyörűen elvégezte a kisgépével. Nemcsak a kertnek való „árkot” oldották meg, hanem a vízelvezetésre szolgáló cső helyét is pikk-pakk elkészítették.
-Az előkésztett földre rákerült az első vízáteresztő réteg, majd az ültetés elengedhetetlen alapja, a 8-10 cm vastag komposzt réteg. 3 hétnyi munka, rengeteg segítő kéz, és kész is az ültetésre AZONNAL alkalmas talaj. 
 
Hogy milyen növények kerültek bele? 
A Növényválasztás kicsit olyan, mint amikor az ember a helyét keresi a világban. Próbálkozik sok mindennel, gondolatban még annál is vadabb ötletekkel… Kipróbálja, aztán kiderül, hogy ott a legboldogabb, ahol önmaga lehet. Ahol a szükségletei kielégülhetnek és elég teret kap, hogy kibontakozhasson.
Na, a virágoknál dettó ugyanígy megy.
 
HOGYAN?
1. Olyan növények kellenek, amelyek egyenesen élvezik az itteni éghajlatot és a talajt. Értsd: egyszerre kell nagyon jó szárazság- és nedvességtűrőnek lenniük. Így lesz kevés munkával is hosszútávon is fenntartható a kert. 
2. Ha a növények úgy vannak összeállítva, hogy egész májustól-októberig virágzik valamelyikük, folyamatosan van dísz a kertben. Színkombinációban itt a sárga-fehér-lila kombinációra törekedtem.
3. Helyigény! Ha a virág nagy dolgokra hivatott, érdemes neki teret hagyni, hogy kiteljesedjen. Ültetési tervnél hagyjatok elég helyet. Egy erős vízió ilyenkor mindenen át tud lendíteni. 
 
Itt pedig következik a lista, hogy pontosan MIT ÜLTETTÜNK: 
I.ZÓNA (legvizesebb, legmélyebb rész): Nőszirom (Iris Versicolor), Sásliliom (Hemerocallis)
II. ZÓNA: Kasvirág (Echinacea Purpurea), Őszi napfényvirág (Helenium Autumnale), Kúpvirág (Rudbeckia Fulgida)
III. ZÓNA (legkülső körgyűrű, legszárazabb): Díszköles (Panicum Virgatum), Japán vérfű (Imperata Cylindrica Red Baron), Sudárzsálya (Perovskia Atriplicifolia), Sédkender (Eupatorium Maculatum), Varjúháj (Sedum Telephium), Láygszőrű palástfű (Alchemilla Mollis)
BÓNUSZ: Rejtettem el benne meglepetés hagymás virágokat (nárciszt és tulipánt), hogy már kora tavasszal legyen minek örülni. 
 
 
Várlak Titeket is szeretettel. Élvezzük együtt 2024-ben együtt ezt a csodát.

 

Címke: