Skrášlujeme okolie našej pivnice: Zrodila sa kvitnúca dažďová záhrada

Kvitnúca dažďová záhrada vedľa vinárstva Borvák Mužla
Vysnívala som si niečo naozaj veľké, a pred rokom v tomto čase sme začali projekt skutočnej lásky. Prvá fáza je to, čo teraz po prvýkrát rozkvitá. Doslova.
Pretože minulý rok sme tu, vedľa pivnice, vytvorili základy bujne kvitnúcej mini dažďovej záhrady.

Čo to je a prečo je to také cool?
Dažďová záhrada je jedinečným typom záhrady, ktorá nám umožňuje zbierať prebytočnú dažďovú vodu z okolia a zároveň vytvárať nádherne rozkvitnutú záhradu v tejto spádovej oblasti. Vďaka dažďovej záhrade teraz časť dažďovej vody padajúcej na strechu pivnice a voda stekajúca z kopca netečie na cestu, ale využíva sa v dažďovej záhrade. Takto zavlažuje tam vysadené kvety s čím nám to ušetrí neskutočne veľa práce a vody. Dekoratívne a užitočné zároveň? Skutočný jackpot!


Ako sa nám to podarilo? alebo DIY projekt v celej svojej kráse

Záhrada plná života je NÁDEJ.
Zdanlivo niečo suché sa rok čo rok mení na krásny, farebný, voňavý zázrak. Tajná ingrediencia? Správne pripravený terén, a skutočné úsilie.

Problém?

1. Namiesto kyprej pôdy bohatej na živiny, ktorá je IHNEĎ vhodná na výsadbu, u nás máme samozrejme hlinitú, tvrdú pôdu.
2. Žiaľ, na mieste záhrady sme museli vyrúbať choré stromy, ktoré sa nám ani po niekoľkých rokoch snaženia nepodarilo zachrániť. To všetko sa nám podarilo spraviť za 3 dni.
3. Dažďovú vodu sme museli nejako dostať zo strechy do dažďovej záhrady. To všetko najlepšie s dlhodobým, estetickým riešením, ktoré si vyžaduje minimálnu prácu navyše.

Riešenie?

- Nakúpili sme najdôležitejšie suroviny na zlepšenie pôdy: kompost, mulč, granule kravského hnoja a humínovú kyselinu. Dažďová záhrada potrebovala aj piesok, štrk a nejaké kamene.
-Potom sme zavolali ťažkých chlapcov, teda tím Csákvári Garden z Mužli. S miestnymi malými podnikmi radi spolupracujeme na čom sa len dá, pretože veríme, že vzájomná dobrá vôľa dokáže zázraky. Viktor je skutočný profesionál. Náročná práca, ktorá trvala niekoľko dní, bola s jeho malým strojom vykonaná za pár hodín. Nielenže bola vyriešená „priekopa“ pre záhradu, ale bolo starostlivo pripravené aj umiestnenie potrubia na odvodnenie.
-Na pripravenú pôdu bola položená prvá vodopriepustná vrstva, po ktorej nasledoval základ pre výsadbu, 8-10 cm hrubá vrstva kompostu. 3 týždne práce, veľa pomocných rúk a pôda IHNEĎ pripravená na sadenie.

Aké rastliny boli zahrnuté?

Výber rastlín je trochu ako keď hľadáte svoje miesto vo svete. Skúšate veľa vecí, v hlave máte ešte divokejšie predstavy... Vyskúša to a potom sa ukáže, že najšťastnejší je tam, kde môže byť sám sebou. Kde môžu byť uspokojené všetky jeho potreby a má dostatok priestoru na rozvoj.
No podobne je to aj s kvetmi.

AKO?
1. Potrebujeme rastliny, ktoré si tu priamo užívajú klímu a pôdu, tzn. musia byť veľmi odolné voči suchu a vlhku. Takto bude záhrada aj s malilinkou prácou dlhodobo udržateľná.
2. Ak sú rastliny usporiadané tak, že vždy niektorá z nich kvitne počas obdobia od mája do októbra, je v záhrade neustále nejaká krása. Čo sa týka farebnej kombinácie, tu som sa snažila použiť žlto-bielo-fialovú kombináciu.
3. Požiadavka na priestor! Ak je rastlina predurčená na veľké veci, oplatí sa dať jej priestor na sebarealizáciu. Treba si v pláne výsadby nechať dostatok miesta. Silná vízia pomôže.

A tu je zoznam toho, ČO sme presne zasadili:
ZÓNA I. (najvlhkejšia, najhlbšia časť): Iris Versicolor, Hemerocallis
ZÓNA II.: Echinacea Purpurea, Helenium Autumnale, Rudbeckia Fulgida
ZÓNA III. (vonkajší kruh, najsuchší): Panicum Virgatum, Imperata Cylindrica Red Baron, Perovskia Atriplicifolia, Eupatorium Maculatum, Sedum Telephium, Alchemilla Mollis
BONUS: Skryla som do nej cibuľovité kvety (narcis a tulipán), aby bolo na čo sa tešiť aj začiatkom jari.

Keď nás najbližšie navštívite, zastavte sa a vychutnajte si pohľad na tieto nádherné trvalky. Srdečne vás očakávame aj v novej sezóne. Vychutnajme si tento zázrak spolu v roku 2024.

 

Tagy: